21 aug. 2015

Lectura din ”Papusile” cu Cristina Nemerovschi


"Uneori, crezi că știi moartea. O vezi în jurul tău, ești conștient că ea există și că, în timp, se va apropia tot mai mult de tine. Îți vezi murind străbunici, bunici, vecini, unchi, mătuși, poate un părinte. Nu-ți pare ceva străin moartea. Până într-o zi, când vine la un pas de tine și calcă peste inima ta așa cum ar trece în viteză un camion pe un pod de sticlă, fărâmițând totul și împrăștiind cioburi. Abia atunci îți dai seama că tot ceea ce credeai că știi despre ea era doar unul dintre învelișurile ei blânde, nu tot adevărul. Abia atunci înțelegi ce e moartea."
(Cristina Nemerovschi - Păpușile)



Este doar unul dintre fragmenetele pe care ni le-a citit în această seară Cristina Nemerovschi. “Lectura din Papusile” a făcut parte din festivalul Gabroveni & Covaci Days, menit să promoveze cultura și arta în centrul vechi.

Atmosfera a fost una caldă, în ciuda condițiilor meteo care “ne-au obligat” să ne înghesuim într-un pub primitor de pe strada Covaci (1974 Niște domni și fiii). S-a stat pe jos, pe fotolii, pe scaune. S-a băut bere, apă sau suc, s-a râs și s-a glumit. Au fost abordate teme dintre cele mai diverse, iar participanții s-au simțit ca la o ieșire cu prietenii, deși nu toți se cunoșteau între ei. 

 Evenimentul nu a durat mai mult de două ore, dar a strâns laolaltă oameni de toate vârstele care au apreciat simpla desfășurare și organizare a serii, s-au bucurat să stea la taclale cu autoarea și să o cunoască așa cum este ea: un om ca toți ceilalți, dar cu mult talent și multă dăruire pentru pasiunea ei. 

Când vine vorba de “Păpușile” cuvintele sunt de prisos. Este o carte în care mulți tineri se regăsesc și o poveste pe care și-ar dori să o trăiască, până la un anumit punct. 

Stilul original al Cristinei te face să te îndrăgostești de Dora și Luna de la primele rânduri, fără să știi ce îți rezervă sfârșitul volumului. 

Am râs copios și am plâns pe rupte. Această carte m-a trecut prin toate stările posibile. M-a ridicat la cer și mi-a dat drumul, apoi m-a prins în cădere. Este un fel de carusel de sentimente, este o rețetă pentru a te scoate din cotidian. Este o poveste atipică pentru literatura română, iar Cristina Nemerovschi a pus în valoare fiecare componentă a puzzle-ului și a creat o imagine perfectă către viitorul scrierilor contemporane. 


"La început n-au fost cuvântul, Dumnezeu sau întinderea nesfârșită de ape. La început au fost Dora și Luna. Și totul a pornit de acolo."
(Cristina Nemerovschi – Păpușile)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu