8 mar. 2015

Salina Turda- "Minunea SF a Clujului"

Fiind roman nu ai cum sa nu vizitezi macar o data Salina Turda. Denumita si “Minunea SF a Clujului”, salina are o istorie impresionanta. 
Aceasta face parte din regiunea de vest a formatiunilor salinifere din Romania. In arcul carpatic exista cel putin zece astfel de locuri special amenajate in scop turistic si medical (Salina Praid, Salina Slanic Prahova, Salina Targu Ocna, Salina Ocnele Mari, Salina Cacica, s.a), insa, cea mai bine cotata si cea mai cunoscuta este Salina Turda.


Romanii au inceput exploatarea in aceasta zona, in jurul anului 110, la Durgau. In secolul al VIII-lea este pomenita explicit existenta ocnei de la Durgau-Turda.
In timpul stapanirii austriece a salinei, din secolele XVII-XIX au fost deschise la Durgau cinci ocne subterane: Mia Tereza, MIna Anton, Mina Cojocneana, Mina Rudolf, Mina Ghizela. 
In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, salina a fost folosita ca si adapost antiaerian, dupa aceasta fiind data uitarii.
In anul 1992 a fost redeschisa in scop turistic si curativ. Dupa 17 ani, salina a intrat in plin proces de modernizare cu fonduri de la Uniunea Europeana, iar in anul 2010 a fost redeschisa pentru public. Rezulatul este unul neasteptat. Salina are sali de tratament, amfiteatru pentru conferinte cu scaune incalzite, teren de sport, loc de joaca si o roata panoramica. 

Accesul catre aceasta zona se face prin coborarea a 14 etaje pe scari din lemn, de unde se poate admira si lacul sarat amenajat pe ultimul nivel. 

Am vizitat aceasta salina in primavara acestui an si am ramas uimita de calitatea serviciilor. Am stat inauntru cica doua ore si jumatate, timp in care am incercat toate “distractiile” puse la dispozitie. 

Am intrat prin intrarea principala a salinei, apoi am ajuns in galeria Franz Josef. De aici, ghidul ne-a indrumat spre Scara Bogatilor, asa cum se numeste inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand pe acolo aveau acces doar personalitatile vremii. Acum scara se foloseste ca unic mod de acces catre urmatoarele nivele. 

Am avut parte de un ghid foarte amabil si dragut care ne-a explicat pe intelesul nostru modul de extragere a sarii in anii 1900. Acolo inca exista un mecanism medieval folosit pentru aceasta actiune. Arata ca o elice uriasa si era rotita de catre doi cai. Din cauza lipsei unei tehnologii avansate, exploatarea a fost sistata in anul 1932. 

In centrul salinei se afla un adevarat parc de distractii. Insa, pentru a ajunge acolo, trebuie  sa coboram 14 etaje (circa 80 m) pe scari de lemn acoperite cu sare. Exista si posibilitatea de a folosi liftul panoramic, insa acesta este mereu aglomerat.

Desi drumul pana jos este anevoios si simti din plin diferentele de presiune si schimbarea aerului, se merita tot efortul! Daca sunteti insotiti de copii, ati dat lovitura! Locul de joaca si terenul de sport sunt principalele atractii. Va recomand si o tura cu roata-gigant. Aceasta costa 5 lei pentru 8 minute, dar privelistea este uimitoare! Chiar daca iti da cateva palpitatii atunci cand se opreste brusc, nu aveti de ce sa va temeti. Intr-o cabina incap maxim 8 persoane.

De aici, un lift panoramic coboara 120 pana in Mina Terezia. La iesirea din lift este amplasata o pasarela peste lacul sarat. Aici au fost amenajate si terase iluminate pe o insulita de sare. Langa terase este un debarcader de unde se pot inchiria barcute pentru o plimbare romantica de 20 de minute pe lac, pentru 10 lei/ persoana (maxim 3).

Drumul spre suprafata l-am facut cu liftul panoramic. 80 m parcursi in mai putin de 1 minut. Se urca in grupuri de cate 7 persoane. Dupa coborarea din lift se urca pe Scara Bogatilor pana la galeria Franz Josef si apoi spre iesire. 

Salina Turda se afla la 3 km de orasul Turda. Inainte de anul 2010, intrarea se facea prin str Salinelor 54A (unde exista si acum un punct de iesire), prin galeria Franz Josef. “Minunea SF” a Clujului este deschisa zilnic intre 9:00-18:00, iar preturile sunt pe masura: 20 RON pentru adulti, 10 RON pentru copii, elevi si studenti si 12 RON pentru pensionari. Exista si abonamente pentru minim 7 zile. Salina Turda este un muzeu de istorie a mineritului in sare unde s-au organizat concerte si s-au filmat videoclipuri muzicale (DJ Sava & Raluka – I like the trumpet).

Salina Turda a castigat premiul pentru cel mai bun proiect turistic in Romania la Concursul National de Proiecte “Cele bune sa se-adune” in anul 2012. 


Va recomand cu multa caldura acesta salina pentru distractie, dar si pentru efectul curativ. 

Mai multe detalii pesalinaturda.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu